Hava kirliliğini önlemek için birçok farklı ekipman kullanılmaktadır. Verimliliği artırmanın yanı sıra çevre güvenliği amacıyla bu sistemler kullanılır. Endüstriyel sistemler tesislerde, depolarda, fabrikalarda kullanılarak istenilen temiz hava sağlanmış olur. Toz toplama sistemleri, bir üretim sürecinden veya havadan ve etraftan gelen gazlardan potansiyel olarak zararlı partikül madde ve dumanları eler, azaltır ve ortamdan uzaklaştırır. Toz toplama sistemleri, hava kalitesini artırmak ve iyileştirmek için çalışma ortamına veya atmosfere salınan tehlikeli toz ve ince partikül kirletici maddeleri temizlemek ve filtrelemek için özel olarak tasarlanmıştır.
Havayı kirleten bu zararlı maddeler çalışılan sektöre göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebepten dolayı tasarlanan toz toplama sistemi sektöre özel olmalıdır ve amacına uygun hizmet etmelidir. Toz toplama sistemlerindeki çalışma prensibi ortamdaki kirli havayı yakalar ve temiz havayı geri devirdaime sokarlar. Amaca göre tasarım çok değişiklik gösterse de temel amaç aynıdır. Toz toplayıcı, filtre edici gibi temel maddelerden oluşan sistem aynı zamanda havayı son derece sterilize edebilecek kadar hassas bir yapıya sahiptir. Bu alanda en çok kullanılan sistem ise toz toplayıcı olarak adlandırılan sistemdir. Endüstriyel sektörlerin içinde kimya fabrikaları, demir-çelik işleme yapan ve beton işlemesi yapan firmalar gibi birçok firmada temel derecede öneme sahiptir.
Kuru malzeme depolama alanlarının yanı sıra basınçlı hava sağlanmasının mümkün olmadığı demir-çelik, haddeleme fabrikalarında da kullanılmaktadır. Temel prensip olarak, birden çok filtre arasında çalkalanan hava temizlenip tekrardan sisteme sokulmaktadır.
Bu sistemde de temel olarak torbalama prensibi kullanılır. Ancak bu sistemde toz toplama torbasının içinde basınçlı bir hava göndererek tozun dağılarak torbaya yapışmasına yardımcı olur. Bu türün en yaygın tür olmasının sebebi bölümlendirilmiş olmasına gerek olmayan bir sistem olması ve düşük maliyet ile çok yüksek verim alınması sebebiyle kullanılmaktadır.
Kartuş toz toplama sisteminin en büyük avantajı kartuş yapıdaki filtrelerin rahatlıkla değiştirilerek maliyetin aza indirebilmesini sağlamasıdır. Aynı zamanda ilaç üretimi gibi birçok ticari endüstriyel alanda kullanılabilmektedir.
Geri dönüşüm tesisleri gibi havada daha ağır tozların bulunduğu yerlerde kullanılmaktadır. Havanın torba içerisinde bir girdap oluşturmasından sonra siklon maddeye yapışarak ayrışması prensibiyle çalışmaktadır. Teknik olarak partikül boyutu 20 mikronun üzerinde olduğu yerlerde kullanılmaktadır. Bunun ölçümü ise profesyonel cihazlar ile yapılmaktadır.
Siklonda kullanılan merkezkaç kuvveti kullanılması gibi bu elektrostatik toz toplama sistemlerinde de statik elektrik gücünden yararlanarak tozları havadan temizlemektedir. Bir iyonik hava temizleyici ile aynı prensipte çalışırlar. Elektrostatik kuvvetler, havada asılı bulunan partikülleri bir alan içindeki elektrotlar arasındaki iyonize bir alandan akarken negatif olarak yüklemektedirler. Parçacıklar yüklendikten sonra, yakalandıkları yerde pozitif yüklü bir elektrot halini alırlar.
Ayrıca havalandırma sistemleri ile ilgili detaylı bilgi almak için havalandırma sistemleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.